Att tänka på om mobilbatteri

Det är viktigt att ha rätt sorts mobilbatteri i sin telefon och som tur är så är det få batterier som kan användas för olika mobilmärken, till exempel en Samsung och en iPhone kan inte använda samma batterier för dessa är uppbyggda på helt skilda sätt. Men en sak kan man säga att dessa telefoner har gemensamt är att du troligtvis laddat din telefon på fel sätt hela ditt liv enligt nya rön – om man ska tro på dem.

Oavsett om du har Samsung-batteri eller ett iPhone-batteri så är en sak säker. Troligtvis har du laddat din telefon fel hela ditt liv. Vad som nyligen framkommit är nämligen att det finns smarta trick för att få batteritiden att hålla längre och det är inte att ladda fullt under natten, som man alltid trott förr och proklamerat för – snarare tvärt om. Såhär skriver till exempel Omtalat att man ska ladda för att få bättre batteritid:

 • Ladda i kortare perioder och inte fullt ut – vänta inte tills batteriet är på noll för att ladda, ladda i stället lite då och då för att boosta batteriet litet i taget.
 • Ladda inte på natten – då har du inte koll på hur lång tid du laddar och kan ladda för länge vilket sliter på telefonens batteri.
 • Ladda inte så batteriet blir fullt – att ha laddat 100 procent i sin telefon är inte bra för det, ladda i stället då att du har mellan 50 eller 75 procent.

Andra saker att tänka på om ditt batteri

Något annat som SVT skriver om är att du ska undvika att ha mobilen i byxfickan för det sliter också ut batteriet. Men hur då? Det hela handlar om att man måste förstå att ett mobilbatteri ofta är ett sorts litiumjonbatteri och ett sådant är känsligt för värme. Och i fickan blir det alltså för varmt för batteriet och det slits ut. Därför ska man aldrig ha luren i byxfickan vilken ofta är väldigt varm i och med att mobilen då ligger mot kroppen och värms upp. Dessutom ska man också lägga på minnet att uppvärmda, eller överhettade, litiumjonbatterier är kopplat till att leda till oönskade reaktioner. Optimala temperaturen för batterier är max 37 grader, och gärna lägre då det håller bättre i rumstemperatur – och sämst för batterier generellt är att lämnat i en varm bil eller i solen.

Såhär ska du ladda telefonen

För att verkligen ladda din telefon på rätt sätt och inte slita på batteriets livslängd bär du tänka på följande checklista som Aftonbladet sammanställt:

 • Ladda inte 100 procent
 • Ladda i kortare perioder så ha med dig en laddare
 • Du behöver inte ladda ur batteriet för att ladda upp det igen.
 • Se till att förvara telefonen i rätt temperatur för att inte slita på batteriet.
 • Ladda inte med skalet på för att undvika överhettning
 • Ha inte telefonen i byxfickan för att undvika överhettning
 • Ladda inte luren över natten
 • Stäng av telefonen under laddning för att undvika överhettning