Det digitala har blivit barnvakt

Den digitala utvecklingen går snabbt framåt, men frågan som nu allt fler ställer sig är om den går för snabbt fram så våra barn blir lidande? Med en skärm som alltid är tillgänglig har det digitala nu blivit en perfekt barnvakt för allt fler föräldrar.

4280580-baby-watching-a-mobile-phoneAtt köpa en begagnad iphone hos mobilbazaren till sitt barn är något som blir allt hetare för många föräldrar. För nu räcker inte en bok eller tvn till längre. Nu vet alla sm barn vem Apple är. Allt fler föräldrar behöver kvalitetstid med varandra och med det låter barnet försvinna in i den digitala världen. Många föräldrar ser detta som något positivt att ens barn blir stimulerad, men det finns även vissa som får ett oroande streck i pannan över utvecklingen och vart vi är påväg skriver dn.se.

Dags att vakna upp

I debattartikeln uppmanar avsändaren föräldrar att vakna upp då gränsen mellan det virtuella och verkliga börjar luckras upp. Men, man kan även fråga sig om det inte är avsändare som är lite oroad inför den teknik hen inte verkar förstå sig på? Nu kan barn sätta på en iPad innan den kan säga ”mamma” och i en annan undersökning som personen hänvisar till, Eisen Healthcare i USA, så kan 30 % av alla barn i USA använda någon form av smartphone innan de är två år. Frågan som många nu ställer sig är hur detta påverkar barnen? Om detta är framtiden att vi går mer och mer mot det digitala så blir det oundvikligt och alla barn som inte hänger med i utvecklingen kommer att hamna efter. Men, kanske finns det en gyllene medelväg här att gå? Kanske är det inte sunt att låta sitt barn sitta fängslad i timmar framför en skärm? Kanske är detta en enkel väg för en förälder som då kan ägna sig åt vad den tycker är intressant? kanske ska man då inte ha barn?

  • Se till att se ditt barn
  • Sätt en gräns på hur mycket barnet får använda en smartphone
  • Umgås med ditt barn utan några tillbehör som stör
  • Var närvarande
  • Var uppmärksam!