Laga din smartphone – en status- och miljöfråga

Har du någon gång tappat telefonen i golvet? Det har nog de flesta av oss. En sekund av ouppmärksamhet – följt av bottenlös ångest. Men den här texten är till för att säga: lugn – för de flesta problem finns en lösning, och för de flesta skador finns det bot. Här är det vanligaste felet på våra moderna telefoner – hur det lagas – och varför det är bättre att laga än att slänga.

Föreställ dig en smartphone. Vad ser du framför dig? En rektangel – täckt av ett blänkande och rörelsekänsligt glas. Den högupplösta pekskärmen är synonym med smartphonen. Den är en av dess främsta fördelar – men också en av dess största svagheter. En sprucken skärm är den i särklass vanligaste skadan på mobiltelefoner idag. Lyckligtvis är den ganska lätt att åtgärda – men det är viktigt att vara uppmärksam på detaljer. Viktigast av allt är det att ha koll på vilken slags skärm som ersätter den gamla – en originalskärm eller kopia. Särskilt stor skillnad är det för iPhoneägare – vars telefoner från början är utrustade med retinaskärmar, som ofta ersätts med vanliga LCD-skärmar vid lagning. Därför är det viktigt att du väljer en pålitlig reparatör, då det är dags för iphone service.

Varför laga mobiltelefonen istället för att köpa ny?

Vi lever i ett konsumtionssamhälle – där vi hela tiden inbillar oss sociala belöningar för våra saker – och där vi inspireras att hela tiden lägga pengar på nya saker. Och visst kan det vara frestande att köpa en ny iPhone eller Samsung, istället för att laga den trasiga du redan har. Men vår ständiga konsumtion har en baksida – det berg av teknikskrot som det lämnar efter sig. Och man beräknar att vi, bara i EU, står för 50 miljoner ton elektroniskt skräp.

Tyvärr är det ofta de som själva har minst som får betala priset för detta enorma slöseri – fattiga länder lockas att importera mängder av skräp – vilket förgiftar miljön förvandlar stora markytor till soptippar. Nyproduktionen har också andra konsekvenser för dessa länder – smarta mobiler innehåller mineraler och ädelmetaller som ofta grävs fram och utvinns under inhumana arbetsförhållanden.

Därför tycker vi att du, innan du, ska tänka ett extra varv och överväga att ge din gamla telefon ett andra liv.