Robotarna tar över

Robotar eller inte? Vi tycks inte ha något val, tekniken går framåt och det är både effektivt och lönsamt när maskiner kan utföra det arbete som tidigare en människa gjorde – snabbare och med mindre fel.

2628741-cute-retro-robots-set-isolated-on-white-blue-and-metalI Svenska Dagbladet debatterades det nyligen huruvida robotar borde tillföras till äldrevården i Sverige. En slutledning är att robotar, som förvisso är nyttiga och smarta, dessutom är svåra att försvara etiskt. De kan mycket väl hjälpa till vid toalettbesök och duschning men vad är konsekvenserna? Det finns fasta riktlinjer att se till, vilka exempelvis är utsatta av lagstiftning om integritet, men viktigt att se till är även den psykologiska effekten av att träffa en mindre människa per dag. Hursomhelst kanske robotar kan ge ökat självstyre hos äldre – och en avlastning fysiskt för vårdpersonal, det finns alltså både fördelar och nackdelar att tänka på.

Robotar blir även de nya industriarbetarna i Sverige, skriver DN. De hanterar stora mängder data, automatiserar ritningar och tar successivt över arbetsuppgifter som tidigare utfördes av människor i både vita och blå kragar. En övergång från industrisamhälle till kunskaps- och tankesamhälle är påtaglig och i artikeln argumenteras det för hur man ska locka till sig unga förmågor till den nya industribranschen – en bransch så annorlunda och föränderlig än vad den tidigare varit.

I en ledare i Bohusläningen tidigare i år argumenteras det för att robotar gör världen bättre. Stiftelsen för strategisk forskning, som benämns i artikeln, gör en prognos där siffor pekar på att vartannat jobb inom 20 år kommer automatiseras. Med alltifrån kassapersonal (det syns redan i matvarukedjorna) till chaufförer och revisorer. Det är lätt att konstatera att planering och tankesmedjor inför framtidens arbetsmarknadsutmaningar behövs – något som framtidsminister Kristina Persson har tillsatt en arbetsgrupp för.

Vi och våra robotar

Vi vanliga har även vi egna robotar som vi inte tänker på, i våra hem och sakta rullandes över våra gräsmattor. Det är allt från automatiska dammsugare till gräsklippare, och tänk bara på allt vi kan göra med våra smarta mobiler – vi behöver knappt använda våra huvuden längre. ’Läskigt’ eller ’häftigt’ är personliga åsikter som varierar mellan olika människor, många känner förmodligen en blandning av både ock.  Det som dock behövs till alla dessa produkter (eller robotar om man så vill) är bra batterier. På Batteriexperten finns ett helt spektrum med batterier och tillbehör att välja bland.