Smidiga streckkoder

Idag går alla runt med en liten skanner i fickan, vare sig man vet om det eller inte. Det är absolut ingen avancerad streckkodsläsare som butikerna har och använder utan det är helt enkelt en kamera, på mobiltelefonen. Vi fotograferar ofta och scannar in så kallade QR-koder som är en del utav företagens nya sätt att marknadsföra och sprida kampanjer. Koden som kom runt 2009 har under de senaste åren helt exploderat i popularitet.

Att scanna betyder att ”kopiera” eller avbilda något, antingen genom att ”scanna av någon” är att grundligt se på någon. På senare tid så betyder det en hel del annat och med de nya QR-koderna så kan man scanna in koden och ta del av erbjudanden, videoklipp och mycket mer. Därför säger man att alla har en liten scanner i fickan som man kan använda på dessa koder. Men det går också att använda mobilen till att scanna matvaror eller produkter och jämföra priser eller göra ett köp på nätet.

Den lilla fyrkanten som QR-koden består av har dock inte blivit lika populär i Sverige som i andra länder och det spås bli mer populärt i framtiden. För tillfället så är det fortfarande streckkodsläsaren i butiken som vinner av de som kan scanna. De flesta har sett de pistolliknande små laserpekarna eller de något större stationära som kassörskan använder. I norden har man dock sett en annan trend med streckkoder och det är på gravstenar. På stenarna kan man nu se dessa koder och avläsa dem för att sedan hamna på en digital minnessida. Koder kan alltså användas till det mesta.