Svenska hemsidor har säkerhetsbrister

Mängder av personer i Sverige har skapat hemsidor med hjälp av publiceringsverktyg. Men många vet inte att man ibland måste uppdatera versionen av verktyget för att få ett bättre säkerhetsskydd. På grund av bristen på kunskap om detta kan tusentals hemsidor hackas lätt.

219887-binary-code

Publiceringsverktyg som WordPress har verkligen hjälp miljontals webbsideägare och bloggare att publicera saker på nätet så mycket lättare. Att verktygen är gratis gör dem ännu mer smarta och lättillgängliga. Men det finns tyvärr även en del nackdelar med dessa publiceringsverktyg, om man inte vet hur man ska använda dem på rätt sätt.

Dålig säkerhet på många sidor

I en artikel på dn.se kan man nämligen läsa om att tusentals hemsidor i Sverige har så dålig säkerhet att utomstående kan hacka sidorna och redigera innehållet. Det var så många som 10 228 hemsidor i Sverige som inte hade säkerhetsuppdaterats överhuvudtaget de senaste 2,5 åren och som hade särskilt kritiska säkerhetsbrister. Detta är på grund av att många sajtägare som använder bland annat WordPress slarvar med viktiga säkerhetsuppdateringar. Det är sajtägarens helt egna ansvar att uppdatera sin version av publiceringsverktyget. Bland de berörda sajterna finns exempelvis bloggar, företagshemsidor och e-handelssajter.

Lätt att hacka

Har man en gammal version av ett säkerhetssystem finns en mängd säkerhetshål som är rätt enkla att utnyttja. Man behöver inte ens vara duktig på att hacka hemsidor eftersom det finns färdiga guider med exempel på hur man kan gå tillväga. Det mest problematiska med detta är att man inte bara kan ändra innehållet på sajten, utan att man även kan ta del av kundregister och andra uppgifter som kan vara känsliga. Dessutom kan hackarna installera virus på sajterna som gör att besökarna på sajterna kan smittas med skadlig datakod.